yrkesfiske och hAVSBASERAD VINDKRAFT

 

”Om vindkraften lokaliseras på bästa sätt kan den också göra nytta för djur och natur. Ett exempel är att havsbaserad vindkraft kan skapa revstrukturer som blir födoplatser för fiskar, samtidigt som den hindrar bottentrålning med dess betydande negativa konsekvenser.”

Johanna Sandahl, f. d. ordförande Naturskyddsföreningen

 

Havsbaserad vindkraft har generellt mycket liten negativ påverkan på fiskar och yrkesfiske med passiva redskap. Tvärtemot vad många tror, visar det samlade kunskapsläget att havsbaserade vindparker kan öka den biologiska mångfalden. Vindkraftsverkens fundament med sitt erosionsskydd, utgör konstgjorda rev, där fiskar och andra arter kan hitta föda och föröka sig. Det har exempelvis visat sig att den hotade torsken söker sig till områden med havsbaserad vindkraft. Det har även visat sig i flera undersökningar att kommersiella arter som exempelvis sill/strömming finns i och vid havsbaserade vindkraftparker.

I Svea Vind Offshores vindkraftparker kommer storskalig industriell bottentrålning att hindras, medan småskaligt kustnära yrkesfiske kan fortsätta. Garn, nät, fasta fällor, burar, tinor och småskalig pelagisk trålning fortfarande kan användas eftersom avståndet mellan verken i parken är mellan 1-3 km.

Vindkraftverk som placeras i havet kan även skapa gynnsamma områden för olika fiskbestånd tack vare att det ofta råder förbud mot verksamheter som påverkar botten i parkerna, till exempel storskalig bottentrålning. Det finns flera vetenskapliga artiklar som för fram att havsbaserade vindkraftsparker i vissa fall kan vara bättre ur bevarandesyfte än vad ett skyddat område är.

I Svea Vind Offshores vindparker kommer bottentrålning inte att vara möjlig, men det är fortfarande blir tillåtet att bedriva fiske med fasta fällor, burar, tinor, garn, nät och småskalig pelagisk trålning.

 

Kunskapswebinarium om yrkesfiske och vindkraft

Den 28 november arrangerade Svea Vind Offshore ett kunskapswebinarium om yrkesfiske och havsbaserad vindkraft med ett par av Sveriges främsta forskare på området.

Syftet var att dela den senaste kunskapen om hur havsbaserad vindkraft påverkar ekosystem och biologisk mångfald, med fokus på kommersiella arter.

Medverkade gjorde Thomas Dahlgren, forskare vid Göteborgs universitet och NORCE samt Marcus Öhman, forskare vid SLU.

Missade du webinariet? Ta gärna del av inspelningen nedan.


Nedladdningsbart material från kunskapswebinariet.

 

Kunskapswebinarium

- Yrkesfiske och havsbaserad vindkraft

 

Havsbaserad vindkraft

- Hot eller möjlighet

 

Havsbaserad vindkraft och fisk


Läs mer:

Yrkesfiske och havsbaserad vindkraft

- effekter och möjligheter

Strömming i södra Bottenhavet

- ett faktaunderlag

från Ekosystembaserad Havsförvaltning